Čo by nemal (a naopak mal) obsahovať kvalitný sprchový gél? – MARK face and body Preskočiť na obsah
Čo by nemal (a naopak mal) obsahovať kvalitný sprchový gél?

Čo by nemal (a naopak mal) obsahovať kvalitný sprchový gél?

 

Ak čítate tento článok, pravdepodobne sa začínate viac zaujímať o zloženie sprchovacích gélov či šampónov, alebo Vás k článku priviedli problémy s pokožkou, alebo vlasmi. Každopádne sme radi, že Vás táto téma zaujíma a budeme sa snažiť poskytnúť Vám cenné informácie 😊

 

Pri výbere sprchového šampónu nás ovplyvňuje viacero kritérií - od tých jednoduchších, ako je cena, objem, vzhľad etikety a balenia, základné informácie na etikete, až po to najdôležitejšie kritérium, ktorým je kompletné zloženie produktu. Dalo by sa povedať, že väčšina ľudí ešte stále ostáva pri základných kritériách, a najdôležitejšiemu zloženiu (bohužiaľ) nevenuje pozornosť. Ak je zloženie produktu aj pre Vás španielska dedina, vsaďte na overené prírodné produkty, v ktorých by mali byť úplne vylúčené štyri látky - sulfáty, parabény, ftaláty a silikóny.

 

Poďme si o nich povedať viac.

 

Sulfáty 

 

So sulfátmi, alebo po slovensky povedané síranmi prichádzame do kontaktu každý deň. Od šampónov, sprchovacích gélov, mydiel, cez odličovacie prostriedky, až po zubné pasty - sulfáty dávajú výrobkom schopnosť vytvoriť uspokojivú penu. Prítomnosť peny sa ešte stále mnohým ľuďom spája s dôkladným čistením, je to však mýtus. Čo sú vlastne sulfáty a prečo by sme sa im mali vyhýbať?

Z pohľadu vedy: Sulfáty sú skupina solí, ktoré sa získavajú buď prirodzene alebo sa vyrábajú synteticky. Najčastejšie používané sulfáty v šampónoch a iných kozmetických výrobkoch sú Sodium Lauryl Sulfate  (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES). Zjednodušene povedané, sulfáty sú niečo ako chemické čistiace prostriedky. SLS aj SLES pôsobia ako detergenty (silné čistiace prostriedky odstraňujúce mastnotu a nečistoty, napr. saponáty) a sú známe ako povrchovo aktívne látky – čo sú chemikálie, ktoré uvoľňujú napätie medzi kvapalinami a pevnými látkami a spôsobujú ich oddelenie. V šampónoch vytvárajú sulfáty napätie medzi produktom, ktorý umýva vlasy či pokožku, a nečistotou, ktorú sa snažíte vyčistiť. Zachytávajú sa na vode aj na špine a vyťahujú z vlasov a pokožky mastnotu a nečistoty. Tento proces vytvára bohatú penu, ktorú mnohí považujú za charakteristický znak dobrého šampónu či sprchového gélu.

 

Viaceré štúdie však potvrdzujú, že sulfáty môžu byť pre mnohých ľudí dráždivé - najmä pre deti, osoby s citlivou pokožkou, osoby trpiace (alebo v minulosti trpiace) kožnými problémami, ako je ekzém, rosacea, suchá svrbivá pokožka. V prípade šampónu na vlasy môžu tiež dráždiť oči, pokožku hlavy, a odstraňovať z vlasov a pokožky viac vlhkosti a prirodzeného mazu, než je potrebné. Tento agresívny čistiaci proces takisto narúša mikroflóru pokožky, ktorá je nevyhnutná pre udržanie jej zdravia. Výsledkom môže byť suchá, svrbiaca, začervenaná pokožka, a krehké vlasy bez objemu, alebo naopak krepovatenie vlasov. 

 

Existuje prírodná alternatíva? 

Výbornými alternatívami sulfátov v prírodnej kozmetike sú Lauryl glucoside a Decyl glucoside. Jedná sa o povrchovo aktívne látky na prírodnej báze, ktoré pomáhajú zlúčiť dohromady vodu, oleje a nečistoty tak, aby mohli byť pokožka a vlasy bez problémov očistené. Vytvárajú bohatú penu a sú vhodné aj pre deti a tú najcitlivejšiu pokožku. Sú to tenzidy veľmi šetrné k pokožke, nevysušujúce, nedráždivé a udžujúce jej rovnováhu. Majú tiež zjemňujúce a vyživujúce účinky, pomáhajú v pokožke uzamykať vlhkosť. Navyše sú biologicky odbúrateľné a šetrné k životnému prostrediu. Čo viac si priať? Tieto jemné čistiace zložky nájdete v našich produktoch starostlivosti o telo aj vlasy:   

Šampóny na vlasy

Sprchové pudingy

 

  

Parabény 

 

Parabény sú skupinou chemických látok, ktoré sú masovo používané ako konzervačné činidlá v kozmetike a farmaceutickom priemysle. Sú jednými z najobľúbenejších konzervačných látok, a nie je sa čomu diviť - sú funkčné, lacné (vyrábajú sa z ropy) a dlhú dobu sa predpokladalo, že sú absolútne bezpečné.

V novom tisícročí akoby sa roztrhlo vrece so štúdiami, ktoré túto domnelú bezpečnosť konfrontovali. Parabény sa cez pokožku môžu vstrebávať ďalej do tela, čo potvrdzuje aj najdramatickejší objav, že niektoré parabény sa môžu v ľudskom tele správať ako hormóny, konkrétne ako estrogén, čo je ženský pohlavný hormón. Parabény môžu narúšať normálnu funkciu hormónov, a tým negatívne ovplyvniť plodnosť a reprodukčné orgány. Riziko spočíva tiež v tom, že zvýšené estrogénové pôsobenie by mohlo zapríčiňovať rakovinové bujnenie. S tým sa spája ďalšia veľká obava spájaná s parabénmi - rakovina prsníka. Priekopníčkou týchto myšlienok bola doktorka Darbre, ktorá so svojím tímom skúmala dvadsať nádorov rakoviny prsníka a objavila v ich tkanive stopy parabénov.

 Zatiaľ čo parabény bránia rastu plesní a iných baktérií v kozmetike, čoraz viac spotrebiteľov sa obracia na alternatívy na ochranu svojho zdravia. Pýtate sa, ako nájdeme parabény v zložení kozmetického produktu? Jednoducho. Sú to práve tie E-čka (E + trojčíslie), ktoré sa nachádzajú väčšinou na konci zoznamu zložiek. Medzi najbežnejšie patria Metylparabén, Etylparabén, Propylparabén, Izopropylparabén, Butylparabén a Izobutylparabén.  

 

Ftaláty

 

Ak sa začnete dôkladnejšie zaujímať o ftaláty, zistíte, že existuje viac ako 10 druhov. Za tie najnebezpečnejšie sa považujú 2-diethylhexylftalát (DEHP) dibutylftalát (DBP) a pre ich škodlivý vplyv na ľudský organizmus ich používanie Európska únia dávno zakázala. Prečo? Vedci stále skúmajú ich vplyv na produkciu testosterónu a na pozore by sa mali mať aj budúce mamičky. Ftaláty totiž môžu viesť k vzniku vrodených chýb reprodukčných orgánov. Najväčšou nevýhodou ftalátov je, že sú často schované za syntetickú parfumáciu. V zložení sa teda dozviete, že je kozmetika parfumovaná, avšak nedočítate sa, či sú súčasťou parfumácie aj ftaláty. Najistejšie preto bude používať prípravky bez umelej parfumácie, a tým pádom aj bez ftalátov. Stavte na prírodnú kozmetiku, ktorá je parfumovaná prírodnými zložkami, ako sú esenciálne oleje a rastlinné výťažky a Vaše zdravie sa Vám odvďačí.

 

Silikóny

 

Dalo by sa povedať, že silikóny su nepriateľom, ktorý sa tvári ako Váš priateľ 😊

Totiž po použití kozmetiky so silikónmi budete mať krásne hebkú pokožku aj vlasy. Budú sa lesknúť, budú jemné, zdanlivo zdravšie a pôjdu ľahšie rozčesávať. Zdanie však klame. Silikóny pokryjú Vašu pokožku a obalia Vaše vlasy neviditeľným filmom, ktorý nepustí do hĺbky žiadne hydratačné látky. Vlasy aj vlasová pokožka pod ťarchou nánosu silikónov trpia, rýchlejšie sa mastia a chýba im optimálne prostredie pre zdravý rast. Z dlhodobého hľadiska teda silikóny neprinášajú žiadne benefity, ale práve naopak, bránia Vašej pokožke dýchať a prijímať potrebnú výživu. V prírodnej kozmetike nájdeme dnes už množstvo náhrad syntetických silikónov, ktoré poskytujú podobné benefity, no pokožku nezaťažujú. A ako nájdeme syntetické silikóny v zložení produktu? Ich názvy sa vo všeobecnosti končia týmito príponami: –cone, –conol, –siloxane, –oxane, – silane. Jedná sa napríklad o: Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Polysilicone-11, Polypropylsesquioxane. 

Viac o téme silikónov sa dočítate tu.

 

Dúfame, že sme Vám týmto článkom tak trochu "otvorili oči". Naučiť sa čítať zloženie produktov chce trochu času a trpezlivosti, ale s istotou Vám môžeme povedať, že sa tým oplatí zaoberať. Zdravie totiž máme len jedno! 😉

 

     
Predchádzajúci príspevok Ďalší príspevok