Akné sa netýka len teenagerov: Ako sa starať o problematickú pleť

18 aug , 2023

Akné sa netýka len teenagerov: Ako sa starať o problematickú pleť

Adolescencia je čas mnohých zmien a výziev, z ktorých jednou môže byť zvládnutie problematickej pleti. Hormonálne zmeny, ktoré sú súčasťou dospievania, často vedú k prejavom ako sú vyrážky a akné a to nielen na tvári ale aj na ramenách či chrbte. Nie je však nič nezvyčajné, že problém s akné trápi čoraz viac dospelých. 

Koža ako náš najväčší orgán tvorí zároveň akúsi bariéru medzi našim vnútrom a vonkajším prostredím. Je to prvá obranná línia proti baktériám a vírusom, preto je zdravá koža nevyhnutná pre naše celkové zdravie. A nielen to, stav kože má vplyv aj na psychiku a ovplyvňuje naše sebavnímanie. Keď je koža zdravá a bez problémov, cítime sa v pohode a sebaisto.

Akné a viditeľné vyrážky priamo na tvári nám preto spôsobujú frustráciu a často v zúfalstve siahneme po nevhodných prípravkoch. Dobrou správou je, že správnou starostlivosťou - účinnými prípravkami s jemným a nedráždivým zložením je možné dosiahnuť výrazné zlepšenie tohto stavu.

V tomto blogu sa budeme venovať tomu, ako sa starať o citlivú pleť a ako sa vyrovnať s problémami, ktoré prináša akné. Ponúkneme vám tipy na dennú rutinu starostlivosti o pleť a predstavíme vám prírodné produkty z nášho e-shopu, ktoré môžu byť skvelým pomocníkom v boji s akné, či už ste teeneger alebo dospelý.

 

Príčiny vzniku akné

Najprv musíme pochopiť, čo spôsobuje akné. Akné vzniká, keď mazové žľazy v pokožke produkujú príliš veľa mazu (oleja), ktorý potom spolu s odumretými kožnými bunkami upcháva póry. Tento proces sa zvyčajne zrýchľuje v puberte kvôli hormónom. Hormonálne príčiny vzniku akné sa môžu vyskytovať aj u dospelých. No existuje veľa vonkaších faktorov ako náš životný štýl a okolité prostredie (čistota ovzdušia, kvalita stravy), ktoré významne ovplyvňujú stav a kvalitu našej pleti. U dospelých môže prispievať k tvorbe akné aj nadmerné pracovné zaťaženie, stres a nervozita, kvalita spánku, fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu.

Kvalita stravy

Zdravá a vyvážená strava je základom zdravého tela a pleti. Existuje mnoho vedeckých výskumov o vplyve stravy na výskyt akné a hoci je výskum tejto problematiky stále nejednoznačný, väčšina z nich sa zhoduje v tom, že potraviny s vysokým glykemickým indexom a nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov môžu zhoršovať stav akné. Je dôležité si však uvedomiť, že to, čo platí pre jedného, nemusí platiť pre iného. Ak neviete jednoznačne určiť, ktoré potraviny vám môžu spôsobovať výskyt akné, skúste eliminačnú diétu, ktorá vám môže pomôcť určiť potraviny, ktoré by mohli byť pre vás problematické.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čím telo produkuje viac inzulínu, ktorý zase stimuluje androgény (mužské hormóny). Tie majú za následok nadmernú tvorbu kožného mazu a hyperkeratinizáciu (zhrubnutie vonkajšej vrstvy kože, čím dochádza k upchatiu mazových žliaz). Medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom patria rafinované potraviny - biely cukor, biele pečivo, sladené potraviny, biela ryža a zemiaky. Je vhodné konzumovať potraviny so stredným až nízkym glykemickým indexom, ktoré uvoľňujú cukor pomalšie, tu patria strukoviny a celozrnné potraviny, ovocie a zelenina.

Voľné radikály a oxidácia môžu byť takisto príčinou zápalov, ktoré sú súčasťou prejavov akné. Preto konzumujte viac antioxidantov, ktoré zmierňujú ich negatívne účinky. Tu patrí napríklad tmavé a bobuľovité ovocie.

 

AKO SA STARAŤ O PROBLEMATICKÚ PLEŤ

Rutina čistenia a odličovania

Správna starostlivosť o pleť a výber vhodných prípravkov určených špeciálne pre problematickú pokožku je základom boja proti akné. Používanie príliš agresívnych čistiacich prípravkov (napríklad s obsahom alkoholu) môžu pleť nadmerne odmasťovať, tá sa opäť bude brániť produkciou mazu čo môže viesť k zvýšenej tvorbe akné. Začnite tým, že si dvakrát denne umyjete tvár jemným a šetrným čistiacim prostriedkom.

Príkladom vhodného čistiaceho a odličovacieho prostriedku je MARK Cleanser & make-up remover. Odstraňuje nečistoty a make-up bez toho, aby vysušil pokožku. Gélik je vhodný aj na odličovanie očného okolia a nemusíte sa báť štípania či podráždenia. Obsahuje účinný komplex tymiánového extraktu a panenského kamelínového oleja. Často sa stretávame s mýtom, že oleje nie sú kompatibilné s mastnou pokožkou, no koža potrebuje olej, aby bola chránená aj kvôli prevencii strate vody. Vedecké štúdie dokazujú, že aknózna pleť má v skutočnosti nedostatok kyseliny linolovej.

Táto aktívna látka sa zameriava na kľúčové problémy aknóznej pleti a dodáva jej mastné kyseliny, ktoré potrebuje. Zložky, ako je tymol a karvakrol majú silné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti a sú obzvlášť účinné proti baktériám, ktoré spôsobujú akné. Klinická štúdia sa vykonávala 29 dní na skupine 50 dobrovoľníkov so zastúpením žien, mužov, teenegerov aj dospelých. Bolo preukázané:

  • zníženie počtu zápalových lézií
  • zníženie počet retenčných lézií - komedónov

  • viditeľné zníženie intenzity začervenania pleti
  • výrazná redukcia kožného mazu zodpovedného za mastný vzhľad pleti na brade a lícach

 

Vhodným doplnkom čistiacej rutiny je Mydlo na čistenie pleti s tea tree a aktívnym uhlím. Aktívne uhlie pôsobí ako magnet na nečistoty, zatiaľ čo tea tree olej pomáha upokojiť zapálenú pokožku. Mydlo odporúčame používať 2-3x týždenne. Môžte ho pokojne použiť aj na umývanie tela - najmä ak vás trápi akné na chrbte a ramenách

Pre tých, ktorí uprednostňujú klasiku, rovnako poslúži sprchový puding s aktívnym uhlím. Obsahuje svieže esenciálne oleje bergamot a patchouli, ktoré pôsobia priaznivo na problematickú pokožku a svojou citrusovo korenistou vôňou vyhovujú mužom ale aj ženám.

 

Hydratácia a ošetrenie

Hydratácia je kľúčová pre zdravú pokožku a rovnako to platí aj pre problematickú pleť. Hyalurónové sérum s prebiotikami je špeciálne vyvinuté pre problematickú pleť a plní tri dôležité funkcie:

  • hĺbkovo hydratuje a urýchľuje hojenie rán - kyselina hyalurónová je v hydratácii pleti číslo jedna a pre optimálnu hydratáciu a účinky v sére kombinujeme jej dve formy. Vysokomolekulová pôsobí na povrchu pokožky, kde zabraňuje strate vody a udržiava jej hydratáciu navonok. Nízkomolekulová má schopnosť preniknúť hlboko do pokožky, regeneruje ju a pôsobí na redukciu liniek a vrások, omladzuje ju. Ďalšou jej výbornou vlastnosťou je schopnosť hojenia rán, keď je pokožka poranená či poškodená, napríklad v dôsledku akné, urýchľuje jej hojenie 
  • upokojuje a redukuje zápaly a podráždenia - prírodná forma kyseliny salycilovej v podobe extraktu z vŕby bielej má výrazné antibakteriálne a protizápalové účinky
  • udržiava zdravú kožnú bariéru - obsiahnuté prebiotikum v podobe inulínu podporuje mikrobiálnu ochrannú flóru a zvyšuje tak obranyschopnoť pokožky

Sérum je ľahké a nelepivé, základom je bio rozmarínový hydrolát, ktorý taktiež pomáha regulovať produkciu mazu a nastaviť rovnováhu pleti. Nanášajte 2x denne na čistú pleť, ale pokojne ho môžte aplikovať kedykoľvek - aj ako prvú pomoc na drobné ranky.

 

Masky a peelingy - sú vhodné na akné?

Na odstránenie odumretých buniek a uvoľnenie pórov je dôležitý peeling. Pleťový peeling je ďalším skvelým produktom, ktorý si môžete dopriať. Avšak nie je vhodné ním zapálenú pleť mechanicky čistiť, len jemne naniesť a nechať pôsobiť jeho zložky - podobne ako masku. Tento prírodný peeling obsahuje bio jojobový a avokádový olej, ktoré pokožku udržujú vláčnu a pôsobia hojivo. Bio esenciálny olej z čajovníka si skvelo poradí s akné a vyrážkami.

Green tea face mask je prírodná maska, inšpirovaná indíckou tradíciou a jej hlavnou zložkou je zelený čaj a nimbovníkový púder. Kombinuje v sebe silné protizápalové a antioxidačné účinky, takže dochádza zároveň k spevneniu a omladeniu pleti. Zelený čaj pokožku výborne detoxikuje, posilňuje jej prirodzenú lipidovú bariéru, sťahuje póry, redukuje kožný maz a účinne bojuje proti akné a čiernym bodkám.

 

Prevencia

Okrem rutinného čistenia a ošetrovania pleti je dôležité udržiavať zdravý životný štýl. Zamerajte sa najmä na faktory, ktoré môžte ovplyvniť a zlepšiť tak stav svojej pleti:

  • dbajte na zdravú a vyváženú stravu, začnite aj malou zmenou, obmedzte cukor a sladené potraviny v strave, napríklad čokoládu, alebo ju aspoň nahraďte zdravšou alternatívou horkou čokoládou 
  • prijímajte viac potravín s vysokým obsahom vlákniny (vločky, šošovica, zelenina...) ktoré môžu pomôcť regulovať inzulín
  • dodajte telu potrebné antioxidanty (červené hrozno, čučoriedky)
  • jedzte viac potravín bohatých na vitamín E a A (oranžovo sfarbená zelenina - mrkva, batáty, tekvica)
  • doplňte zinok - napríklad v keli a brokolici. Je známy tým, že pomáha znižovať zápaly a potláča rast baktérií P.acnes, ktoré sú spojené s výskytom akné
  • nezabúdajte na hydratáciu pleti zvonka ale aj zvnútra, dostatočne pite
  • vyvarujte sa fajčeniu a nadmernej konzumácii alkoholu
  • čistite pleť 2x denne a každý večer sa dôkladne odlíčte
  • nepoužívajte komedogénne prípravky a oleje
  • vyhnite sa prípravkom so syntetickými a dráždivými tenzidmi a konzervantmi
  • pokúste sa vyhnúť stresu

Ľahko sa povie, ale ťažko urobí. To poznáme azda všetci. Áno, starostlivosť o problematickú pleť môže byť zložitá v každkom veku. Nezabúdajte - trpezlivosť ruže prináša. Zlepšenie stavu pleti si vyžaduje čas a vytrvalosť. A pozitívne sebavnímanie, aj napriek zopár pupákom na tvári, ktoré nám na vnútornej kráse isto neuberú :)




Tiež v Novinky

Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?
Pleťové oleje – milované, alebo nedocenené?

10 apr , 2024

Patríte medzi ľudí, ktorí sa vyhýbajú používaniu olejov v starostlivosti o pleť? Alebo ste len zatiaľ neobjavili ich čaro? Dôvodom pomerne častého vyhýbania sa pleťovým olejom je zvyčajne mastná pleť, akné, sklon k upchávaniu pórov alebo len nevedomosť, ako môžu byť oleje pre pokožku prospešné. Výsledkom je však bohužiaľ to, že sa takto zbytočne pripravujeme o množstvo fantastických výhod, ktoré oleje so sebou prinášajú.

 

Čítať viac..

Prečo je dôležité pH v šampónoch?
Prečo je dôležité pH v šampónoch?

20 mar , 2024

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektoré šampóny zanechávajú vo vlasoch úžasný pocit čistoty, ľahkosti a upokojenej pokožky, zatiaľ čo iné by ste po prvom použití najradšej vyhodili do koša? Dôvodom môže byť pH šampónu – jedno z tajomstiev šťastnej pokožky hlavy a pôvabných vlasov.

Čítať viac..

Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu
Zatočte s celulitídou zmenou životného štýlu

01 mar , 2024

Milé dámy,

 

Nasledujúci článok patrí Vám. Celulitída je totiž (bohužiaľ) väčšinou problémom žien.

Na vine je hormón estrogén, ktorý je u mužov zastúpený minimálne. 

Čítať viac..